De huurbevriezing is gebracht als een feit, maar nu blijkt dat woningcorporaties miljarden tekortkomen om te verduurzamen laat staan bouwen – goh, dat is gek, wie had dat kunnen voorspellen?! – blijkt ineens het laatste woord nog niet gezegd. Hoe dan ook, hoe zit het met de huurverhoging in het middensegment en de vrije sector? Advocaat Claudia van Meurs zette het op een rijtje.
Middensegment (middenhuur)
Hoe?
De huurprijsverhoging in het middensegment geldt alleen voor huurovereenkomsten die vanaf 1 juli 2024 zijn gesloten.
In het middensegment wordt de huur van huurovereenkomsten verhoogd op grond van het beding in de huurovereenkomst. Er hoeft geen schriftelijk voorstel te worden gedaan en de huurverhoging hoeft ook niet te worden aangekondigd, al kan dat laatste wel de voorkeur verdienen. In het beding in de huurovereenkomst staat per welke maand de huur jaarlijks mag worden verhoogd.
Hoeveel?
De huurverhoging in het middensegment bedraagt in 2025 maximaal 7,7 procent. Dat is een aftopping van de huurverhoging, dus als de huur op grond van de huurovereenkomst met een lager percentage stijgt, dan geldt dat lagere percentage.
De huurprijs mag niet hoger worden dan de maximale huurprijs op grond van de WWS-telling.
Bezwaar huurder?
De huurder kan binnen vier maanden na de ingangsdatum van de huurverhoging een procedure starten bij de Huurcommissie.
Vrije sector (hoogsegment)
Hoe?
In de vrije sector wordt de huur verhoogd op grond van het beding in de huurovereenkomst. Er hoeft geen schriftelijk voorstel te worden gedaan en de huurverhoging hoeft ook niet te worden aangekondigd, al kan dat laatste wel de voorkeur verdienen. In het beding in de huurovereenkomst staat per welke maand de huur jaarlijks mag worden verhoogd.
Hoeveel?
De huurverhoging in de vrije sector bedraagt in 2025 maximaal 4,1 procent. Dat is een aftopping van de huurverhoging dus als de huur op grond van de huurovereenkomst met een lager percentage stijgt dan geldt dat lagere percentage.
Bezwaar huurder?
De huurder kan binnen vier maanden na de ingangsdatum van de huurverhoging een procedure starten bij de Huurcommissie.
Lopende huurovereenkomsten in de vrije sector
Voor lopende huurovereenkomsten die voor de invoering van de Wet betaalbare huur per 1 juli 2024 in de vrije sector vielen en volgens de nieuwe regels nu als middenhuur zouden gelden, geldt de maximale huurverhoging van de vrije sector van 4,1 procent. Pas bij het aangaan van een nieuwe huurovereenkomst, gelden de regels voor de middenhuur.
Spoedwet
Op 18 februari 2025 is een spoedwetsvoorstel ingediend om de huren van alle segmenten per 1 juli 2025 voor een jaar te bevriezen. De Raad van State heeft daarover inmiddels negatief geadviseerd. De Tweede Kamer moet het wetsvoorstel nog behandelen. Dat proces is hier te volgen. Het is niet de verwachting dat de spoedwet wordt aangenomen.