De obligatietruc om box 3 te omzeilen: werkt het ook in de praktijk?

De obligatietruc om box 3 te omzeilen: werkt het ook in de praktijk?

In media en Linkedin gaat het over hét geitenpaadje om box 3 te omzeilen: je kunt gebruik maken van een obligatietruc. Maar hoe haalbaar is die truc in de praktijk? Fiscalist Luc van Dijk dook erin.

Het FD kopte donderdag dat spaarders en beleggers hun belastbaar inkomen met een truc eenvoudig naar nul terug kunnen brengen. Daarvoor moeten ze gebruikmaken van de tegenbewijsregeling in box 3, die net door beide Kamers is aangenomen. Het wegpoetsen van het inkomen gebeurt dan door aan het einde van het jaar obligaties te kopen, waarvan de rente in het daarop volgende jaar wordt uitgekeerd. Het Ministerie van Financiën zegt het lek te kennen, maar daar niets aan te kunnen doen. Als fiscalist vind ik het knap dat iemand dit zo snel ontdekt heeft. Maar laten we even kijken hoe het werkt en hoe toepasbaar het is in de praktijk. 

Van 'werkelijk rendement' naar obligatie

Zoals bekend, wordt in box 3 in eerste instantie belasting geheven over een forfaitair rendement. Op basis van recente arresten van de Hoge Raad wordt dit echter opzij gezet, als ‘het werkelijke rendement’ lager is. Dit ‘werkelijke rendement’ is echter ook weer een fictie, dat substantieel kan afwijken van wat in economische zin werkelijk rendement is. Dit komt met name bij beleggingen in vastgoed naar voren, want kosten van de exploitatie zijn niet aftrekbaar terwijl de niet-gerealiseerde waardestijging wel meetelt, nota bene op basis van WOZ-waardes. Het levert de schatkist echter goed geld op en dus vindt onze staatssecretaris van Financiën, Tjebbe van Oostenbruggen, het een uitstekend middel zolang hij nog geen nieuw stelsel beschikbaar heeft. 

Dan de truc met de obligaties. Een obligatie is een lening met een couponrente, die op een vast moment in een jaar jaar wordt uitgekeerd. Zo’n obligatie kan op verschillende momenten worden gekocht, variërend van het moment dat de couponrente net is uitbetaald tot het moment dat de nieuwe couponrente moet worden uitbetaald. In beide gevallen ontvangt de koper de volle couponrente, dus ongeacht hoe lang hij de obligatie in zijn bezit heeft. De verkoper mist zodoende de rente, die tijdens zijn bezitsperiode als het ware is aangerijpt. Dit nadeel wordt tussen verkoper en koper van de obligatie verrekend op basis van rentedagen. 

Aangerijpte rente

De aangerijpte rente is normaliter niet zichtbaar in de koers van de obligatie, zoals deze wordt gepubliceerd. Hierdoor moet de koper van een obligatie naast de koopsom voor de obligatie ook de rente vergoeden die sinds de vorige couponbetaling is opgelopen. Deze ‘rentevergoeding’ vormt fiscaal een vermogensverlies, dat in mindering op het box 3 inkomen mag worden gebracht. Op het moment dat de rentecoupon op de obligatie wordt uitgekeerd, vormt het echter belastbaar rendement. Het idee is dan dat dit laatste moment in een later jaar valt dan het moment van aankoop. Op die manier heeft de belegger in het ene jaar een box 3 verlies en in het volgende jaar een box 3 winst. De grap is dan dat deze belegger in het eerste jaar (waarin hij de obligatie koopt en de verkoper moet compenseren voor de aangerijpte rente) aangifte doet op basis van het ‘werkelijk rendement’ en in het volgende jaar, waarin de coupon wordt uitgekeerd, op basis van het forfaitair rendement. Zo kan hij om het jaar zijn box 3 inkomen naar nul reduceren. 

Rekenvoorbeeld

Een voorbeeld ter toelichting (waarbij ik abstraheer van vrijstellingen etc): stel u verhuurt een woning met een WOZ-waarde van 350.000 voor 1.250 per maand (oftewel 15.000 per jaar), gefinancierd met een banklening van 200.000 tegen een rente van 5% (oftewel 10.000 rentelasten per jaar). De WOZ-waarde neemt in dit jaar toe tot 360.000. 

Op basis van het forfaitair rendement bedraagt uw box 3 inkomen (afgerond) 6% x 350.000 = 21.000 waarop (stel) 2,5% forfaitaire rente over de lening van 200.000 in aftrek mag worden gebracht, oftewel 5.000. Uw forfaitaire box 3 inkomen bedraagt dan 16.000. 

Op basis van het ‘werkelijk rendement’ bestaat uw inkomen uit 15.000 huur, verminderd met 10.000 (werkelijk betaalde) rente, vermeerderd met de waardetoename van 10.000, per saldo 15.000. Zou u echter obligaties hebben gekocht waarbij u 15.000 aan verkoper moest vergoeden voor aangerijpte rente, dan wordt uw inkomen gereduceerd tot nihil. In het volgende jaar, waarin verder alles gelijk blijft behalve dan dat de couponrente wordt uitgekeerd, doet u aangifte op basis van het forfaitair rendement. 

De praktijk: liquiditeit en ingewikkelde constructie

Dan het praktische punt. In dit voorbeeld dient u 15.000 aan rendement weg te poetsen door middel van een rentevergoeding. Stel dat een obligatie een hoofdsom heeft van 100.000 en een rente draagt van 4%, die jaarlijks op 1 april wordt uitgekeerd. Als u deze obligatie kort voor jaareinde zou kopen, dan dient u de verkoper de rente te vergoeden die over 9 maanden is aangerijpt, oftewel 9/12 x 4% x 100.000 =  3.000. Dit betekent dat u 5 van dergelijke obligaties dient aan te kopen om uw box 3 inkomen van 15.000 weg te poetsen, wat een investering is van 500.000! U moet het geld daarvoor maar op de plank hebben liggen. Het wordt nog lastiger als de WOZ-waarde niet met 10.000 toeneemt, maar bijvoorbeeld met 25.000 en al helemaal als u niet één maar bijvoorbeeld vier van dergelijke beleggingspanden bezit. Bij dergelijke verhoudingen lijkt mij de obligatietruc ondoenlijk. Wellicht kunt u een ingewikkelde constructie met de bank aangaan om die obligaties gefinancierd te kunnen inkopen, maar dat maakt de fiscale constructie heel wat minder sterk en bovendien zeer kostbaar. Ongetwijfeld zijn er obligaties te vinden met een veel hogere rente, maar dat is meestal een compensatie voor risico en u wilt natuurlijk niet zien gebeuren dat de debiteur omvalt voordat u deze constructie hebt afgewikkeld. Kortom: de fiscalisten moeten dit idee nog wat verder doordenken, of ik mis een in de markt beschikbare quick fix om aan die meegekochte rente te komen. 

Luc van Dijk

Luc van Dijk

Belastingadviseur / Partner bij RechtStaete

Luc van Dijk heeft al  meer dan 20 jaar ervaring in het adviseren van Nederlandse en buitenlandse cliënten over fiscale aspecten rondom vastgoed. Van Dijk studeerde fiscaal recht in Leiden, na het behalen van een BBA in bedrijfskunde aan Nyenrode en een jaar werktuigbouwkunde aan de HTS in Alkmaar. Hij begon zijn carrière bij het huidige Houthoff Buruma en stapte in 1995 over naar Arthur Andersen. Na de fusie met Deloitte werd hij in 2004 partner en gaf hij leiding aan de Amsterdamse fiscale vastgoedpraktijk.. Sinds 2012 is Van Dijk partner bij Rechtstaete vastgoedadvocaten en belastingadviseurs.

Wat levert het nou op, woningverhuur?

Bij verhuurders klotst het geld tegen de plinten, klinkt het vaak. Dat kan best wat minder, aldus bestuurders en burgers. Het frame dat door het ministerie van Volkshuisvesting in het leven is geroepen, heeft zijn effect niet gemist. Dat terwijl de praktijk toch écht een ander beeld toont. Pas als het narratief kantelt en de werkelijkheid aan terrein wint, kan het beleid veranderen. Maar: dat lukt alleen als jullie van je laten horen. Kortom, open die boeken en maak ons – en de rest van de wereld - deelgenoot van wat het nou oplevert kost, die woningverhuur.

(Te) creatief met de WWS-telling?

Tijden waarin de huuropbrengsten onder druk staan terwijl de kosten alsmaar stijgen, vragen om creatieve oplossingen. Maar zijn die wel legaal? We zijn benieuwd hoe jij een mouw probeert te passen aan het WWS-stelsel en de Wet betaalbare huur en liggen dit graag aan een jurist. Want vragen als 'doet deze regelgeving ook opgeld voor wie woningen aan bedrijven verhuurt?' en 'Wat als een huurder juist méér wil betalen?' – het zijn vragen die bij iedereen spelen. Maar of het ook mag van Mona?

Vastgoedlessen

Ook binnen het vastgoed geldt: er is weinig leerzamer dan andermans ervaring en kennis. Hoe ben je in vastgoed gerold, wat zijn je ervaringen en waar sta je nu? Waarover twijfel je, en wat zijn je overwegingen en oplossingen? Beeldvorming is álles en het wordt tijd om het narratief als sector terug te pakken. Kortom: deel je verhaal met ons, we leren graag en wie weet wat je verhaal teweegbrengt.
Welkom op de nieuwe website van Overwaarde! Kom je van onze oude website www.overwaar.de, en ben je abonnee? Je hoeft dan alleen even je wachtwoord te vernieuwen via deze link.

Lezers zonder abonnement kunnen hier terecht om een nieuw, gratis, account aan te maken.

Vragen? Mail overwaarde@vmnmedia.nl.